Bezig met het laden van Evenementen

« All Evenementen

  • Deze evenement zijn geslaagd.

De Biertijd – Tentoonstelling

29 oktober 2021 - 8h00 - 11 september 2022 - 18h00

Age de la Bière, visuel

De Biertijd. Een tentoonstelling waar je dorst van krijgt!

Wil je de geschiedenis van het bier ontdekken van de eerste archeologische sporen tot de brouwerijen van vandaag? Dan nemen wij je graag mee op een reis door de tijd, die start in het Gallo-Romeins museum en wie weet wel eindigt in een actieve brouwerij, de Brouwerij van de legendes.

Bier als dagelijkse drank, als synoniem voor feest, folklore en sfeer, als een ritueel offer of als een ingrediënt in de keuken, hoe je het ook bekijkt, het drankje is nauw verbonden met de geschiedenis van de mens. In onze streken kent bier een ononderbroken succes, al sinds de Gallo-Romeinse Oudheid. In de Middeleeuwen kennen brouwerijen een grote bloei, zowel in kloosters als daarbuiten. Het bierbrouwen ondergaat een metamorfose in de 19de en 20ste eeuw, als gevolg van technische en wetenschappelijke vooruitgang.

We weten steeds meer over de kunst van het brouwen. Historici en archeologen stuiten op de ene na de andere ontdekking en zo vervolledigen we ons beeld over de stiel.

Historische bronnen zoals boekhoudingen, wetgeving, plannen en beschrijvingen van brouwerijen, beeldvorming, verdragen van brouwerijen of oude recepten geven ons inzicht in waardevolle informatie. Archeologische ontdekkingen zijn iets zeldzamer als informatiebron. Er zijn niet zo vaak duidelijke sporen van gebouwen van brouwerijen of van de uitrusting die gebruikt werd. Vaak is het simpelweg de vorm van de oven, die doet vermoeden dat hier een metalen kuip in werd geplaatst. Nog zeldzamer, maar zeker even waardevol, zijn resten van gist of van granen, die dan onderworpen worden aan carpologisch onderzoek of pollenanalyse. Nieuw sinds enkele jaren is ook experimenteel onderzoek. Via experiment gaat men op zoek naar de technieken van de fabricatie van bier of naar verdwenen smaken.

De brouwerswereld krijgt vandaag een nieuw gezicht bij, dat van de brouwerijen en microbrouwerijen van de 21ste eeuw, die vaak ook werken met milieuvriendelijke methodes. En sinds enkele jaren is de biercultuur in België erkend als UNESCO Immaterieel Erfgoed. De Biertijd is aangebroken en dat is dan ook niet voor niets de titel van deze tentoonstelling: L’Age de la Bière – de Biertijd!

 

Een tentoonstelling met een collaboratieve ruimte.  

De tentoonstelling haalt alles uit de kast voor verzamelaars van bierviltjes, etiketten, bierflessen, glazen enzoverder. Er is een speciale ruimte voorzien, waar regelmatig een dorp of gemeente van Picardisch Wallonië in de spots komt te staan met lokale bieren of een speciale collectie viltjes. Heb je zelf zo’n collectie, of ken je een collectie die absoluut het bekijken waard is, neem dan contact op via  accueil.egr@ath.be. Onze bezoekers zullen het zeker appreciëren.

Gallisch gerstenat versus Romeinse wijn

Het Gallo-Romeins museum, in het Frans ‘Espace gallo-romain’ genoemd, pakt tijdens events ook uit met een vergelijking tussen het gerstenat en wijn bij de Galliërs en Romeinen. Wanneer verschenen de dranken voor het eerst in onze streken? Welke ingrediënten werden er gebruikt, welk servies diende er voor consumptie en hoe werden de dranken getransporteerd? Tijdens animaties en events in het museum, kan je deze andere, zeer gewaardeerde Gallo-Romeinse drank ook degusteren.

De tentoonstelling kan dankzij deze samenwerking ook rondreizen en is te zien:
• Van 3 april tot 7 november 2021 in Malagne – Archéoparc de Rochefort
• Van 29 oktober 2021 tot 11 september 2022 in het Gallo-Romeins museum (Espace gallo-romain) in Ath
• In het Biermuseum van Stenay en in de Abdij van Villers-la-Ville: wordt verwacht

Volg de gids en proef

Volg onze gids door bijna 5000 jaar biergeschiedenis. Om het bezoek compleet te maken, zullen we een bier kunnen proeven en vergelijken met het bier in de tentoonstelling.

Wij bieden regelmatig rondleidingen door de tentoonstelling aan. Meer info via onze online agenda.

Wilt u met uw groep onze tentoonstelling bezoeken? Neem zonder aarzelen contact met ons op via ons e-mailadres: accueil.egr@ath.be of per telefoon op 068/68 13 20

Een tentoonstelling voor 16-plussers…

Kom met uw klas de geschiedenis van het bier ontdekken, van de eerste archeologische sporen tot de brouwerijen van vandaag. Wij stellen een reis door de tijd voor die begint in de Gallo-Romeinse ruimte en kan worden voortgezet in een huidige brouwerij, de Brouwerij van de legendes.

Meer informatie op accueil.egr@ath.be.

GECOMBINEERDE PAS

Een biertje, dat moet je degusteren. 

Kom je van de streek van Ath, dan ken je ongetwijfeld de Brouwerij van de legendes! Wij hebben het genoegen om je een gecombineerd bezoek voor te stellen van de twee sites. In het Gallo-Romeins museum ontdek je de geschiedenis van het bier en bij Brouwerij van de legendes zie je hoe het nu gebrouwen wordt. En uiteraard kan een degustatie daarbij niet ontbreken.

Interesse? Meer info via accueil.egr@ath.be of klik hier

 

Visitez l'expo grâce à un animateur

Details

Start:
29 oktober 2021 - 8h00
Einde:
11 september 2022 - 18h00

Organisator

Espace gallo-romain
Phone
068/68 13 20

Locatie

Espace gallo-romain
rue de Nazareth, 2
Ath, 7800 Belgique
+ Google Maps
Phone
+3268681320
Spring naar de inhoud