Voor scholen

De gidsen in het museum hebben ervaring en expertise, maar zijn vooral ook gewone mensen met een passie.

Dat voel je als bezoeker. Ze nemen jou en je klas, welke leeftijd ook, mee op sleeptouw, diep de geschiedenis in. Je komt als het ware terecht midden in het dagelijkse leven van de Gallo-Romeinen. Op aanvraag kan je met je klas ook een pedagogische koffer gebruiken. Kom je nu voor een bezoekje of voor een experimenteeratelier, reserveren is steeds de boodschap!

voor scholen

Pedagogische animatie

Zet je klas aan het leren en laat ze het Gallo-Romeinse leven op een levendige en originele manier verkennen. Kies het bezoek op hun maat!

Schrijfatelier

Keramisch atelier

van 5 tot 18 jaar

Als inleiding geeft de pottenbakker uitleg over de evolutie van de fabricage- en baktechnieken van de Gallo-Romeinen. Vervolgens maken de leerlingen met hun eigen handen een aardewerk versierd volgens de technieken van die tijd. Aan het einde van de workshop neemt iedereen zijn creatie mee naar huis.

Schrijfatelier

Alea Jacta Est

van 5 tot 18 jaar

Na de ontdekking van het thema spelletjes via de collecties van het Gallo-Romeins Centrum, krijgen de deelnemers aan de workshop de gelegenheid om te spelen met spelletjes die sinds de Oudheid bekend zijn.

  • van 5 tot 8 jaar
  • van 8 tot 12 jaar
  • van 13 tot 18 jaar
Schrijfatelier

Schrijfatelier

van 8 tot 15 jaar

Schrijfmiddelen en schrijfgerief zoals je voorheen nog niet vaak zag: gebruik kalamus en inkt om te schrijven op papyrus of zelfs op hout. Ontdek het Romeinse alfabet met een griffel en een wastablet.

Schrijfatelier

Mode- en weefworkshop

van 8 tot 18 jaar

Wij stellen voor u kennis te laten maken met de weeftechnieken en de verschillende materialen zoals linnen en wol die tijdens de Gallo-Romeinse periode werden gebruikt. De student wordt wever en neemt zijn stof mee naar huis.

Trivial

Trivial poursuit op Gallo-Romeinse wijze

van 8 tot 12 jaar

Je bezoek begint bij de gigantische tijdslijn van 15 meter lang, waar je je noties van tijd en ruimte scherp stelt. Daarna buig je je over eenvoudige en duidelijke geografische streekkaarten.
Verschillende groepjes treffen elkaar in het Belgische Gallië en moeten al hun vindingrijkheid inzetten om toegang te krijgen tot de verschillende steden van deze regio in andere tijden.

Gallo-romeinen, en dan ?

van 13 tot 15 jaar

Het bezoek begint nu ook bij de gigantische tijdslijn en de geografische kaarten van de streek.
Deze keer moet je schema’s, tekeningen, kaarten en tabellen weten te combineren zodat je je kennis over de Gallo-Romeinen bijspijkert. Je beweegt autonoom door het museum tijdens je zoektocht.

Duur: 2 uur – Grootte groep: max. 75 leerlingen

ONZE PEDAGAGISCHE KOFFER

Ontdek de « archeomobiel »

Het Forum antique de Bavay (FR) (Antiek Forum van Bavay) en het Gallo-Romeins museum in Ath hebben samengewerkt aan de ‘archeomobiel’, een pedagogische koffer, waardoor leerlingen en leerkachten kunnen kennismaken met het leven van de Gallo-Romeinen op de gronden van de Nerviërs.

In de koffer vind je enkele typische instrumenten voor de geschiedenisles, zoals een tijdslijn en kaarten, maar er zijn ook 17 minutieus gereconstrueerde voorwerpen. Door deze vast te pakken en ermee aan de slag te gaan, krijg je een beeld van hoe deze historische periode eruitzag.
De Archeomobiel is een motiverende introductie voor geschiedenislessen of voor een bezoek in een van onze musea!

De koffer bevat vooral voorwerpen, maar de elementen met tekst zijn franstalig. Dus ook goed voor een les Frans!

Leenovereenkomst: de koffer kan gratis worden geleend, mits een borgsom van 100 euro, die bij teruggave wordt terugbetaald. De koffer moet worden opgehaald en teruggebracht naar het museum. Neem contact met ons op om het te reserveren: accueil.egr@ath.be  

Duur

Animatie : 2u
Ateliers : 2u.

OPMERKINGEN

Geeft u les in een particuliere sector ? Aarzel niet ons te contacteren, wij hebben animaties voor uw klassen met beperkter aanbod in het Nederlands ! In het Frans, kan het ook met meer keuze.

Een vraag over schoolbezoeken ? Contacteer ons !

Cathy Denauw

cdenauw@ath.be

ALGEMEEN EMAIL-ADRES

accueil.egr@ath.be
068 / 68 13 20

Adres

Rue de Nazareth 2
7800 Ath
(+32) 068/ 68 13 20

OPENINGSUREN

Dinsdag - vrijdag: 10u – 12u en 13u – 17u

Tijdens zomer: Weekends en feestdagen: 14u – 18u

Het hele jaar door: open op de 1e zondag van de maand: 14.00 - 18.00 uur + rondleiding om 14.30 uur

Gesloten op maandag

Subscribe

* indicates required
Spring naar de inhoud