Voorstelling

De stad Ath is gekend voor zijn folklore, maar wist je dat er ook twee reuzen van ongeveer 12 meter wonen? Die twee mastodonten in hout, eik om precies te zijn, worden bewaard in het Gallo-Romeins museum en rusten in geklimatiseerde vitrines. De twee houten boten waren beschadigd en zijn met veel geduld gerestaureerd. Het zijn echte schatten, want ze zijn getuigen van het vakmanschap van onze voorvaderen.

In de loop van de zomer van 1975 werd in Pommerœul, bij Bernissart een Gallo-Romeinse site ontdekt van internationaal belang. De overblijfselen die men vond op 2,5 m diepte wijzen op een site die bewoond werd van de neolithische tot de Romeinse periode. Ter hoogte van het kruispunt van de route tussen Bavay en Blicquy met de rivier La Haine vond men een Gallo-Romeinse nederzetting. De ligging doet vermoeden dat hier voornamelijk handel en ambachten werden bedreven voor de regio’s ten noorden van de antieke stad Bavay. Pommerœul had aanlegplaatsen voor boten, woonzones, ambachtszones, waterputten, begraafplaatsen enz.
Bij een bezoek aan het Gallo-Romeins museum heb je de kans om twee grote boten te zien uit de Romeinse periode. Ze zijn allelbei geklasseerd als Schat door de Franse Gemeenschap. Daarnaast zijn er ook archeologische cvoorwerpen in hout en leer, materialen die zelden goed bewaard blijven doorheen de tijd.
Kom met je familie, in groep of alleen en neem een duik in de geschiedenis, in het dagelijkse leven van de Gallo-Romeinen, in de scheepvaart en het antieke vakmanschap.

Het Gallo-Romeins museum laat voorwerpen spreken, zonder overdreven te vereenvoudigen. Er is een duidelijk onderscheid tussen authentieke voorwerpen en reconstructies. Het voorwerp wordt uitgelegd of voorgesteld met interactieve technieken, beeld, illustratie, maquette of tekst.

Binnenin de ruimte van het museum, maak je als bezoeker als het ware een lange zoom: je vertrekt vanuit een luchtfoto van de site, om te eindigen bij enkele voorbeelden van het dagelijks leven in de antieke tijd. Hoe verder je teruggaat in de tijd, hoe meer animatie. Hoe hoger de verdieping waar je naartoe gaat, hoe meer je te weten komt over het leven van de voorwerpen van de collectie en het gevoel krijgt terug te reizen in de tijd, tot aan de tweede eeuw.

Rufus, een virtuele bootsman, begeleidt je en vertelt je zijn verhaal: hij wekt de aanlegsteiger en de vissers errond tot leven en je ziet hoe hij de antieke voorwerpen gebruikt en wat zijn band er mee is.  

In de museumshop vind je heel wat boeken en voorwerpen gelinkt aan archeologie en mooie reconstructies van antieke objecten.

 

Adres

Rue de Nazareth 2
7800 Ath
(+32) 068/ 68 13 20

OPENINGSUREN

Dinsdag - vrijdag: 10u – 12u en 13u – 17u

Tijdens zomer: Weekends en feestdagen: 14u – 18u

Het hele jaar door: open op de 1e zondag van de maand: 14.00 - 18.00 uur + rondleiding om 14.30 uur

Gesloten op maandag

Subscribe

* indicates required
Spring naar de inhoud