Spring naar de inhoud

Noch de tijd, noch het weer, noch het zonder water vallen: “alles stroomt voorbij” zei Heraclitus. Water is leven … dit is een klaar en duidelijk zienswijze van de mensheid sinds Thales van Miletus. In de geschriften van oude auteurs zul je rivieren aan informatie, aanbevelingen, wonderbare waterspelletjes, massa’s vragen, en gestructureerde classificaties aantreffen die deze 3 kleine klinkers van het woord “EAU” (water) bevatten. Seneca en Plinius hebben zelfs elk een volledig boek aan hen opgedragen!

Water is één van de 4 oerelementen. Water is een natuurkracht. Water is de oorsprong van alle vruchtbaarheid. Water geneest:

“In Gallië heeft de stad Tongeren een beroemde fontein (Spa) waarvan het water met haar heel kleine luchtbelletjes een ijzerachtige smaak heeft die je pas gewaar wordt als je gestopt bent met drinken. Dit water is zuiverend, het geneest koorts, en het heelt ernstige aandoeningen. Datzelfde water wordt troebel en uiteindelijk rood wanneer het op een vuur gezet wordt”. (Plinius de Oudere, HN, XXXI, 8)

Water is niet enkel goed en vruchtbaar, maar het heeft ook een schadelijke en vernietigende kracht. De Gallo-Romein beschermt zichzelf tegen overstromingen met zijn ‘cuculus’. De Romein is zich hiervan bewust en weet dat het nodig is om water bij zijn wijn te doen. Galliërs zullen mede (water en honing) of cervoise (water en gerst) drinken.

De Romein maakt onderscheid tussen hemelwater en landwater, stilstaand water en stromend water, zoet water en zout water, thermaal water (zwavelhoudend, aluminium houdend, bitumineus of nitrogeen, enz.) en mineraalwater, giftig water en water beladen met elementen. Zij weten dat water steen wordt en dat water verft. Ze weten hoe ze zout van water moeten scheiden en hoe ze voedsel gepekeld moeten houden. Ze zoeken en stellen enkele hypothesen voor over het stromen of opdrogen of de periodiciteit van bronnen, over de reden waarom het water op aarde nooit zal ontbreken. Ze stelden zich ook voor, naar analogie met het menselijk lichaam, dat de aarde ook aderen en slagaders heeft waardoor water en lucht stromen. Kortom, de antieke literatuur leert ons het water ontdekken.

Auteur : Julien Bohet

« Evocation de la piscine froide des thermes de Malagne » © Malagne, Archéoparc de Rochefort (Axell Communication)
(Evocatie van het koudwaterzwembad in de thermen van Malagne)