Keramiek

In het woongebied van de Nerviers bestaan twee facies naast elkaar: de Nervische en de Scheldische. Het keramisch meubilair van Pommeroeul hangt nauw samen met de Nervische facie waarvan Bavik (hoostad van de Nerviers) het knooppunt is. 

Er zijn verchillende soortenkleinmassa’s zoals terra sigillata (gestempeld aardewerk), terra rubra of nigra, gouden keramiek, geverfde of gemarmerde keramiek en geglazuurde keramiek, donkere fijne keramiek, …

De Gallo-Romeinen die in Pommeroeul wonen, gebruiken veel keramische voorwerpen. Er zijn drie hoofdcategorieën : tafelservies, opslag- en koogerel, en voorwerpen die verband houden met de erediensten. 

De in deze kamer verzamelde objecten werden allemaal in de 2de eeuw na Christus gebruikt. Ze komen meestal iut regionale workshops binnen 100 km rond Pommeroeul. Deze werkplaatsen bevinden zich voornamelijk in het zuide van de Civitas Nerviorum (het woongebied van de Nerviers), waar kleibronnen vaker voorkomen (Blicquy, Howardries, Famars, Bavay, Sirault, …). Sommige vazen werden ingevoerd uit verder gelegen werkplaatsen (bv. Zuid-Gallië of Keulen). 

Spring naar de inhoud