De archeologische opslagruimte met airconditioning

opslagruimte

Ziehier is een weinig bekende functie van musea: het bewaren van artefacten uit het verleden.

Maar hoe kunnen we gevoelige materialen zoals hout of leder behouden voor de toekomstige generaties?

Deze vraag is essentieel!

Om deze missie te laten slagen, heeft de Gallo-Romeinse Ruimte een organische opslagruimte aangelegd.

Deze ruimte is voorzien van airconditioning, wat betekent dat de relatieve luchtvochtigheid en temperatuur zo constant mogelijk worden gehouden. Dit helpt de natuurlijke afbraak van hout- en ledervezels te vertragen.

Je kunt in de rekken helemaal links van de reserve houten planken zien van de boten die werden gevonden tijdens de opgravingen van Pommeroeul.

Ze werden hersteld zoals de platbodem en de prauw die zijn tentoongesteld, maar werden niet opnieuw in elkaar gezet.

In het midden van de uitstalkast zijn verschillende zolen en lederresten zichtbaar. Veel elementen van Gallo-Romeinse schoenen werden teruggevonden in Pommeroeul, een paneel is zichtbaar in de uitstalkast op de tweede verdieping van het museum.

En wat van de overige reserves?

Naast deze ruimte met airconditioning bevat het museum archeologische reserves waardoor andere soorten overblijfselen bewaard kunnen blijven. Men vindt er objecten in keramiek, steen, metaal, glas, …

Elk object wordt daar geïnventariseerd. De bedoeling is te beschikken over een volledige database met inventarisnummer, afmetingen, beschrijving, foto’s, gezondheidsstatus, datering, bibliografische referenties, enz.

Deze inventaris maakt het bijvoorbeeld mogelijk om het object te traceren wanneer het de reserves verlaat voor bruikleen ter gelegenheid van een tijdelijke tentoonstelling in een ander museum.

Spring naar de inhoud