De nieuwste tijden & een eigen tijd worden gekenmerkt door de industriële revolutie die de plattelandsvlucht versnelt en de demografie van de steden vergroot.  In de tweede helft van de 19e eeuw werden de stedelijke vestingwerken ontmanteld om de ontwikkeling van voorsteden en transportmiddelen mogelijk te maken. De wereldconflicten van de 20e eeuw hebben een enorme impact gehad (economie, vernietiging, erfgoed, collectief geheugen).

Debossenraakter uitgeput en men schakelde over op steenkool en vervolgens op cokes (uit de pyrolyse van steenkool). Technische vooruitgang (stoommachines) maakte winning in steeds dieper wordende mijnen en de ontwikkeling van grote ijzer- en staalcomplexen mogelijk.

In Picardisch Wallonië documenteren de steikelijke archeologie (Ath), de ontdekkingen in de frontlinies (Comines-Warneton) en schuilkelders (Doornik) de kennis.

  • Woningen: verplichte stevige constructie (steen/baksteen), ramen worden groter.
  • Materiële kenmerken: ijzer- en staalindustrie, glasindustrie, keramiek- en aardewerkproductie, textiel- en levensmiddelenindustrie.
  • Voeding: conserveringstechnieken (pasteurisatie) maken inblikken mogelijk, ontwikkeling van de gastronomie en fastfood.
  • Kleding: veranderingen in vrouwenkleding (broeken, jurken en rokken worden korter), wetenschappelijke revolutie: nieuwe synthetische materialen (nylon), elastische en temperatuurregulerende stoffen.
  • Extra info: het antiklerikale beleid dat volgde op de Franse Revolutie had gevolgen: vernietiging en verkoop van gebouwen (abdij van Cambron).
Spring naar de inhoud