Aromaten worden gebruikt om de smaak van rauw of gekookt voedsel te verbeteren, en soms ook om bepaalde gerijpte of zelfs bedorven vlees of dranken te veranderen. Ze worden alleen of meestal in een mengsel gebruikt. Het lezen van het receptenboek van Apicius, een Romeinse gastronoom uit de 1e eeuw, toont het belang aan van kruiden in de antieke keuken. De meest vermelde kruiden zijn, in volgorde van belangrijkheid, peper, lavas, komijn, wijnruit en koriander.

Specerijen worden gebruikt zonder speciale voorbereiding, groen of droog, gesneden, geplet of gestampt. Ze kunnen ook worden gemengd met wijn, bier, honing, azijn, pekel, kaas of zelfs met olijfolie.

« Toegevoegd aan de maceron, munt en ui, versterkt de honing de kaas. » Columella

« Meng evenveel unciae viooltjes als het aantal ponden olie, en laat dit mengsel veertig dagen trekken in open lucht. » Palladius

Auteur: Jean-Luc Mulkens

Spring naar de inhoud