Het Lararium is een structuur die wordt gebruikt als plaats voor private cultussen. Onder toezicht van de Pater Familias (de vader van het gezin) bidden de Gallo-Romeinen hier tot de goden van het huis: de Lares, Genii, en de Penates. Deze goden zijn relatief slecht gekend omdat antieke oude auteurs het niet altijd eens waren over hun geaardheid.

  • De Lares zijn agrarische goden, beschermers van landerijen en van huis en villa die vervolgens op deze gronden gebouwd worden. Aansluitend worden ze aangenomen als goden van het huis. De Lares goden zijn de beschermers van het hele gezin.
  • De Genii zijn de vergoddelijking van de persoonlijkheden zoals die bestaan in ieder individu, elk met zijn aangeboren kwaliteiten.
  • De Penates zijn de Romeinse goden die verantwoordelijk zijn voor het bewaken van de haard, de goederen, de voorraadkast, en het vuur dat gebruikt wordt om te koken.

Het lararium kan vast zijn (een eenvoudige nis of een gemetseld monument) of draagbaar (we spreken dan van een huisaltaar), geïnstalleerd in het huis, in directe verbinding met binnen of buiten.

Auteur: Florine Blin.

Afbeeldingen : voorbeelden van lararia, Pompeï en Herculanum, © Florine Blin.

Spring naar de inhoud