Bravo, u hebt uw afval getrieerd, maar weet u wie nu de volgende stap zet ?

De gemeente Ath biedt verschillende diensten aan, zoals de inzameling van afval, pmc, papier, karton, groot afval, de aanwezigheid in de stad van kledingbakken en het Zero Waste actieplan. De stad stelt ook goede principes voor op het gebied van recyclage en afvalverwerking, zoals het composteren van organisch afval en hergebruik.

7 intergemeentelijke organisaties houden zich op het niveau van Wallonië bezig met afvalbeheer.

  • IPALLE, de intergemeentelijke vereniging voor openbare netheid van de regio’s Péruwelz, Aat, Leuze, Lessen, Edingen en Doornik, is verantwoordelijk voor het milieubeheer van de 23 gemeenten van Picardisch Wallonië, en van de 7 gemeenten van Zuid-Henegouwen. IPALLE zorgt meteen ook voor de verwerking van afval uit die 30 gemeenten (405.475 inwoners).
  • Voor de regio Bergen-Borinage-Centrum is het de intercommunale HYGEA die het afval verwerkt van 24 gemeenten (500.000 inwoners).
  • In de regio Charleroi is het TIBI, voorheen ICDI (het intercommunaal afvalinzamelings- en vernietigingsbedrijf), dat zorgt voor een geïntegreerd afvalbeheer voor 31 gemeenten. Het is verhelderend om te benadrukken dat het persoonlijk voornaamwoord tibi het Latijnse datief is van “jij”, en dat het “voor jou” en “met jou” betekent. De boodschap van de intergemeentelijke vereniging is feitelijk: “wij doen dit voor u”.
  • In de provincie Waals-Brabant is BW verantwoordelijk voor het afvalbeheer van de 27 gemeenten van de provincie, plus de gemeenten Braine-le-Comte en Bons Villers.
  • In de provincie Namen is het de Economische Dienst van de Provincie Namen (BEP) die de inzameling en verwerking van afval beheert van 38 gemeenten in de provincie.
  • De provincie Luik heeft de intercommunale vereniging genaamd INTRADEL die het afval beheert van 72 gemeenten in haar gebied.
  • Voor de provincie Luxemburg is IDELUX (de intergemeentelijke vereniging voor economische ontwikkeling van de provincie Luxemburg) verantwoordelijk voor het afvalbeheer.
  • Fost Plus werkt aan de recycling van huishoudelijke verpakkingen van deur tot deur in België. Deze organisatie werkt nauw samen met publieke (intergemeentelijke) en private partners aan een circulaire economie voor huishoudelijke verpakkingen. Daarnaast voert Fost Plus het ingezamelde afval ook af naar sorteercentra zoals dit van Dufour in Doornik en Val’Up in Ghlin. Vervolgens sturen ze alles door naar recyclerings- en terugwinningsfabrieken in Europa.
  • De milieuorganisatie Bebat is verantwoordelijk voor het inzamelen, sorteren en recycleren van gebruikte batterijen om ze een tweede leven te geven.
Spring naar de inhoud