Grote wijnliefhebbers die de Romeinen waren, introduceerden de wijnbouw in Gallië, tot zelfs in de Moezelvallei. Het lezen van de Latijnse auteurs, Plinius de Oudere, Columella, Palladius en Ausonius, levert ons waardevolle informatie over dit onderwerp op.
« Hier is een spektakel waarvan het oog in alle vrijheid kan genieten. Wanneer de schaduwen van de heuvel op het azuur van de rivier afgebeeld worden, dan lijkt het water bladeren te hebben, en het lijkt alsof de rivier beplant is met wijnstokken. Wat een kleur nemen die golven aan wanneer Hesperus de schaduwen van de avond verlengt en de groene berg op de Moezel projecteert! Al deze heuvels zwemmen onder de golven die hen wiegen, de afwezige wijnranken trillen, en de druivenoogst zwelt aan in het kristal van het water. » Ausonius
Veel oude tuinen omvatten een perceel met wijnstokken. Het was niet ongebruikelijk dat er een paar wijnranken langs de tuinmuren of tussen de struiken van de pergola opklommen.
In België heeft het Archéoparc van Rochefort in het voorjaar van 2022 een wijngaard aangelegd. Verschillende soorten wijnbouwopleidingen die in de Romeinse oudheid van kracht waren worden geïllustreerd. Er worden verschillende technieken voorgesteld: hoge liaan op pergola, gordijnrank, enkele paal, traliewerk op één of meerdere jukken, traliewerk op bomen, wijnranken die over de grond kruipen of in een richting worden gesneden, en schuin traliewerk.
Schuine trellising is een techniek die ontdekt werd tijdens opgravingen in een oude wijngaard in Gevrey-Chambertin. Deze methode bestaat uit het schuin opstellen van de wijnstokken op een houten structuur die naar het oosten gericht is onder een hoek van 40°. Door deze opstelling kunnen de wijnstokken reeds vanaf het prille begin van de dag de eerste zonnestralen opvangen.
Auteur: Jean-Luc Mulkens
Recente reacties