In de stad of op het platteland leven : insulae versus villa ?

Het stadsleven en het plattelandsleven hebben elk hun voor- en nadelen die moeilijk te omschrijven zijn. Deze zeer pertinente vraag werd reeds in de Oudheid gesteld, en veel Latijnse auteurs voeden dit dilemma met hun argumenten.

Zo pleit de dichter Tibulle voor het landelijke ideaal: 

« Ik zing over het platteland en over de goden van het platteland; hun lessen zorgden ervoor dat de mens de gewoonte verloor om zijn honger te stillen met de eikel van de eik. (…) Het is op het platteland dat de lichte bij het nectar van bloemen in haar voorjaarsbijenkorf verzamelt, (50) en zorgvuldig waakt over het vullen van haar raten met zoete honing. (…) »

Tibulus, Elegies II, 1, (partim)

Horatius prijst de rust van het platteland, alhoewel hij toegeeft dat hij eveneens de geneugten van de stad naar waarde kon schatten. 

« Als eenvoudige slaaf verlangde je stilletjes naar het platteland; (1,14,15) nu je landbouwer bent verlang je naar de stad met haar shows en de baden. (…) Ik schaam me er niet voor dat ik plezier heb beleefd, maar ik zou me schamen als ik het opnieuw zou doen. Daar werpt niemand een zijdelings oog op mijn welzijn of vergiftigt mij heimelijk met zijn beet en zijn haat; mijn buren lachen met mij wanneer ze zien hoe ik de aarde bewerk of stenen verplaats. » 

Horactius, Epitres, 1, (partim)

Voor de filosoof Seneca is de plaats niet het doorslaggevend argument voor het welzijn: 

« Maar is het werkelijk deze of gene plek die veel bijdraagt ​​aan de rust? Alleen de ziel geeft aan alle dingen de prijs die ze verdienen. Ik heb prachtige landschappen gezien die bewoond werden door treurige harten: ik heb bij totale eenzaamheid net dezelfde problemen vastgesteld als bij die mensen die het meest drukke bestaan kennen. Het probleem is, dat wanneer uw ziel niet helemaal rustig is, dat u dan gaat denken dat dit komt omdat u niet in Campanië bent. »

Seneca, Brieven aan Luculius, (partim)

En wat is uw mening hieromtrent ? 

« Evocation de la villa de Malagne » © D. Caryn
(Evocatie van de ville van Malagne)

Spring naar de inhoud